top of page
  • Foto van schrijverLianne Miedema

Een goed verlichtingsplan? Start hier!

Bijgewerkt op: 6 aug. 2020

Verlichting is vaak een onderschat onderdeel van het interieur. De verlichtingspunten die je kiest kunnen je interieur maken of breken. Het bepaald namelijk de sfeer van je huis.

Om er zeker van te zijn dat je straks niet in het donker zit is het belangrijk te starten met een goed verlichtingsplan. Een verlichtingsplan kan je helpen om meer inzicht te krijgen in je lichtbehoefte per ruimte. Hierin beslis je van te voren waar en welke soort verlichting je op welke plek in jouw huis wilt plaatsen. Het fijne aan zo'n plan is dat je een leidraad hebt voor de keuze van basis verlichting, armaturen en lampen. In dit inspiratie artikel bied ik je een leidraad voor het maken van een eigen verlichtingsplan.



Voordat we starten met het vormgeven van een lichtplan zet ik in dit inspiratie artikel even de verschillende type verlichting en de meest gemaakte fouten omtrent licht voor je op een rij:

  1. De onjuiste verlichting: Te vel en wit licht waardoor je woonkamer juist heel erg ongezellig lijkt.

  2. Teveel licht: Smaken verschillen omtrent de hoeveelheid licht, maar het moet wel gezellig blijven! Gelukkig kun je vrij gemakkelijk sfeer verlichting minderen of kiezen voor lichtbronnen met een dimmer.

  3. Te weinig verlichting: Hierdoor kun je wellicht 's avonds geen boek meer lezen of zie je niet goed wat je op je bord hebt liggen. Variatie in basis en sfeerverlichting is the key.


Functie van de ruimte:

In een lichtplan word ten alle tijden rekening gehouden met de functie van een ruimte. Zo heb je een in een badkamer en keuken heel ander licht nodig als bijvoorbeeld in je slaap of werkkamer. Je moet dus weten waar een ruimte voor word gebruikt om te bepalen wat voor verlichting je hierbij nodig hebt. Het mooiste is als je voor dat je start met het maken van een lichtplan de indeling van de ruimten op papier hebt staan. Zo kun je in de grootte lijnen je basis verlichting intekenen, en deze laten verwerken door de installateur. Dit zorgt ervoor dat je de stroompunten gelijk op de juiste plek hebt zitten. Dit is vooral belangrijk met hanglampen. Je krijgt hierdoor een strakker resultaat. Belangrijk om te weten is dat je in een lichtplan onderscheid maakt in 4 verschillende soorten verlichting: basisverlichting, werkverlichting, accentverlichting en decoratieve verlichting



Basisverlichting:

Bij het maken van een lichtplan start ik vaak met de basis verlichting. Deze basis verlichting word ook wel algemene verlichting bedoeld. Deze verlichting zorgt ervoor dat een ruimte mooi diffuus en egaal uitgelicht word. Het is belangrijk dat dit soort licht zo min mogelijk schaduwwerking geeft, je wilt namelijk met dit licht zoveel mogelijk in de buurt komen van daglicht. Tevens hebben je ogen dit nodig om te oriënteren. Tevens zorgt dit ervoor dat je ogen minder moe worden, dus voor een rustig beeld in je ruimte. Voor basis verlichting kun je denken aan (inbouw)spots.



Inbouw spots:

Kunnen indien ze een brede schijnrichting hebben gebruikt worden voor basis verlichting. Kies dan niet voor halogeen spotjes maar voor de grotere variant. Deze heeft een grotere reflector en is daardoor krachtiger en geeft prettiger licht. Deze lampen zijn naast dat ze vaak dimbaar zijn ook richtbaar. Ideaal voor de basis verlichting.






Uplighters:

dit zijn lampen die het licht naar boven schijnen waardoor het subtiel verdeeld word over de ruimte. Door een lamp naar boven te laten stralen weerkaatst het licht via het plafond terug. Zo heb je weinig last van schaduwen iets waar we naar op zoek zijn bij basis verlichting. Groot voordeel aan up-lighters vind ik dat ze niet verblinden. Dit komt doordat je de lichtbron niet ziet.


Hanglampen / plafonnieres:

Mocht je een kleine woonruimte hebben kun je ook prima gebruik maken van een mooie hanglamp die basis verlichting verspreid in je woonkamer. Bij je zitgedeelte en eettafel kun je vaak gebruik maken van hanglampen. Vaak is het dan nog wel noodzaak een vloerlamp of up-lighter erbij te plaatsen voor genoeg basis verlichting.


Werkverlichting:

Naast basisverlichting is werkverlichting ook erg belangrijk om in je lichtplan mee te nemen. Met werkverlichting word bijvoorbeeld verlichting boven je aanrechtblad, een hang of vloerlamp boven je eettafel een staande lamp naast de bank voor het lezen of een bureaulamp op je bureau. Omdat deze verlichting veel gebruikt word voor functionele en andere doeleinden is het prettig als deze verlichting ook dimbaar is. Hierdoor kun je de lichtsterkte naar je eigen wens aanpassen. Wanneer je bijvoorbeeld aan je eettafel zit te dineren heb je minder licht nodig dan wanneer je er zit te werken.



Accentverlichting:

Accent verlichting heeft vooral als functie je interieur sfeervol te maken. Zo kun je er voor kiezen om middels accentverlichting bepaalde objecten in je interieur uit te lichten. Hierbij kun je denken aan een mooie servies kast of een schilderij of ander kunstobject. Soms kan het ook heel goed werken om bepaalde architectonische onderdelen van je woonruimte hiermee uit te lichten. Denk bijvoorbeeld aan een prachtig bind in een mooie boerderij of een mooi detail van oude bakstenen in een wand. Hiervoor kun je eigenlijk ook weer mooie wandspots gebruiken of in sommige gevallen zelf vloerspots. Daarnaast zou je indien gewenst ook kunnen kiezen voor een mooie wandlamp.




Sfeerverlichting:

Bij sfeerverlichting gaat het uiterlijk van een lamp voorrop. Een prachtige tafel of wandlamp kun je naast dat het natuurlijk licht toevoegt in een ruimte ook gebruiken als interieur object. Een goed interieur gaat hand in hand met prachtige sfeerverlichting. Voorbeeld van een prachtige lamp die een echte eye -catcher is in je interieur is bijvoorbeeld deze mooie hanglamp van Petite Friture: Vertigo. Elegant en een echt kunstobject in je ruimte. Ik houd er van.






In het inspiratie artikel van volgende week laat ik jullie in 5 stappen zien hoe je een gebalanceerd lichtplan maakt.


Meer interieur inspiratie? Lees ook:

1. 6 tips voor gegarandeerd sfeer in je nieuwbouw huis

2.De 5 meest gemaakte interieur fouten.

3.De krachtige werking van kleur in je leven en interieur

4.Mijn top 5 design items.


Fotocredits:

1.bobedre.dk

2.http://kaimoishe.katliam4.com/content.php?id=134368

3.kamoishe.com

4.woman-delice.com

5.Louis poulsen

6.designort.com

7.loft76.nl


Vond je dit een leuk artikel deel het op social media!


93 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven