• Lianne Miedema

Tips & Tricks voor het uitkiezen van kleuren.

Bijgewerkt op: 29 mei 2020

Via mijn rubriek: Woonvragen in April kreeg ik een ingezonden vraag: 'Waar moet ik opletten als ik kleuren wil uitkiezen voor mijn woonkamer?' Interessante vraag want het uitzoeken en selecteren van kleuren voor een ruimte komt nogal nauw en word door meerdere factoren beïnvloed. Daglicht, inrichting en daarnaast natuurlijk persoonlijke smaak. In dit inspiratie artikel deel ik 5 tips met je die je kunnen helpen tijdens dit proces.#1 Kies kleuren intuïtief:

Voordat je een pallet gaat samenstellen is het belangrijk om eens om je heen te kijken en te zien welke kleuren je als vanzelf om je heen hebt verzameld. Iedereen heeft een onbewuste voorkeur voor kleur, we zijn ons er alleen niet altijd van bewust.Kijk eens naar de kleuren van je servies, je kleding, dekbedden en andere interieur decoraties. Dit zijn voor mij vaak aanleidingen om als uitgangspunt te nemen voor een klant.#2. Start met kleuren die je niet kunt veranderen.

Als je een ruimte wilt schilderen zijn er altijd kleuren aanwezig die onveranderlijk zijn en die deel uitmaken van het kleurenpallet. Denk hierbij aan de kleuren van je vloer, gordijnen of keuken.Neem deze kleuren als basis om je pallet verder op uit te bouwen.


#3. Bepaal welke sfeer je neer wilt zetten.

Om een gedegen kleuren plan te maken is het belangrijk om van te voren te bepalen welke sfeer je neer wilt zetten in een ruimte. Factoren als de omgeving, de functie en de gebruiker spelen hierin een belangrijke rol. Zo zijn warme kleuren stimulerend en werken deze tinten op je emoties. Warme kleuren zijn in dit geval: alle rood, geel en oranje tinten en aanverwanten daarvan. Koele tinten vallen onder: groenen,grijzen, blauwen etc. In een woonkamer wil je graag een gevoel van rust en ontspanning creëren. Kies dan kleuren die je helpen om tot rust te komen. Dus geen al te felle kleuren die van muren afspatten.


Kijk eens welke kleuren zich gemakkelijk met elkaar laten combineren. Je kunt hierin de kleurencirkel als leidraad nemen. Zelf houd ik er ook enorm van om te kijken naar de kleuren van de natuur. Colors are the smile of nature.


#4. Let op daglicht en kies je kleuren.

Nu je je persoonlijke voorkeuren voor kleur boven tafel hebt gekregen en de kleuren in kaart heb gebracht die niet te wijzigen zijn, is het belangrijk om te kijken of deze kleuren überhaupt passen in de ruimte waar je ze wilt toepassen. Hierbij zijn factoren als daglicht, omgevingslicht en architectuur leidend.


Over daglicht en kleuren kiezen kan ik eigenlijk stellen dat dit enorm afhankelijk is van de ruimte. Een ruimte met ramen gericht op het zuiden? Dan komt er veel warm zonlicht binnen waardoor die plek wat koelere tinten juist heel goed kan hebben, hiermee bereik je een rustgevend en ruim effect. Een ruimte met alleen noorderlicht kan juist wel wat warmte en warmere kleuren gebruiken. Warme kleuren compenseren dan juist weer het koele licht van de plek.#5. Test je kleur met een kleurtester.

Kleuren uitkiezen op staaltjes ter grote van een postzegel is ontzettend ingewikkeld. Allereerst komt een kleur op een grote vlak veel beter over. Hierbij zie je de scherpte en diepte van de kleur veel duidelijker, daarnaast kun je de kleur an sich en in combinatie beter bekijken. In de afgelopen jaren heb ik ervaren hoe prettig het dan ook is om een kleur van te voren te testen. Het is zonde om liters verf te kopen, die vervolgens niet naar het zin zijn. Vele merken verkopen tegenwoordig kleine kleurtester van hun kleuren, waardoor je de gewenste kleur gemakkelijk op de achterkant van een oud stuk behang of een ander groot wit papier kunt schilderen. Hierdoor krijg je beter zicht op het effect van de kleur, en ook kun je hierdoor gemakkelijker de kleur op verschillende plekken in het huis bekijken. Wat mij betreft echt een essentiële stap voor goed resultaat.


140 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven