top of page
  • Foto van schrijverLianne Miedema

Hoe word je het gelukkigste mens van de wereld?

Bijgewerkt op: 29 mei 2020

Onlangs kwam het prachtige boek: Hygge, 'de Deense kunst van het leven' op mijn pad.

Uit onderzoek is gebleken dat Denemarken 1 van de gelukkigste landen ter wereld is.

Volgens de European Social Survey zijn Denen niet alleen de gelukkigste mensen van Europa, Denen focussen zich op de dingen die er echt toe doen. Zoals quality time met familie en vrienden, en samen genieten van de goede dingen in het leven, zowel buiten als binnenhuis. Cocoonen 2.0 zullen we maar zeggen.Maar wat is Hygge nou precies?

Uitleggen wat Hygge nou precies is vind de schrijfster Meik Wiking ook nog best ingewikkeld. Hygge is al van alles genoemd van 'de kunst van het creëren van intimiteit', 'behaaglijkheid van de ziel' en ' de afwezigheid van ergernis' tot 'genieten van de afwezigheid van kalmerende dingen'. Hygge draait veel meer om een bepaalde sfeer en ervaring dan om spullen. Het draait om het samenzijn met de mensen van wie we houden, een gevoel van thuis. Het gevoel dat we veilig zijn en kunnen ontspannen, afgeschermd van de buitenwereld. Waar we een gesprek kunnen hebben over de grote en de kleine dingen, of gewoon kunnen genieten van een kop thee.


Hoezo dan een interieur-inspiratieartikel?

Nu zul je misschien denken hoezo koppel je geluk aan een interieur-inspiratie artikel? Omdat de Denen heel goed zijn in het bewust creëren van hun leefomgeving. Zo lopen ze voorop in Trends en zijn er talloze prachtige meubel en design merken waar menig hart sneller van gaat kloppen. Een aantal van de allermooiste ontwerpen ter wereld stammen uit de gouden eeuw van Deens Design. Wellicht is je al eens opgevallen dat een aantal goede Deense series zoals bijvoorbeeld The Bridge en Borgen worden opgenomen in prachtige huizen vol design klassiekers. Denen houden van Design, en veel Deense huizen zien er inderdaad uit als woonmagazine. De reden dat Denen zich zoveel bezighouden met hun interieur is dat hun huis de plek is waar Hygge het meest centraal staat. In tegenstelling tot andere landen waar het sociale leven zich vooral in bars, restaurants en cafe's afspeelt, speelt het sociale leven in Denemarken zich vooral thuis af. Denen geven de voorkeur aan hjemmelhygge (thuis-hygge).Zeven van de tien Denen zegt dat ze de meeste Hygge thuis ervaren


In dit artikel wil ik dan ook 5 dingen delen waarvan je huis Hygelig word volgens het boek 'Hygge' van schrijfster Meik Wiking. Het zijn de 5 dingen waar ik het meeste connectie mee heb, de andere 5 tips kun je lezen in haar boek.1. Een Hyggekrog.

Denen houden van comfortabele hoekjes. Een hyggekrog betekend dan ook 'een hoekje' en het is een plek waar je het liefste wegkruipt

met een deken, een goed boek en een kop thee. Als in je Kopenhagen over straat loopt zie je dat veel huizen erkers hebben. Die erkers zijn veelal gevuld met kussens en dekens, zodat de bewoners er gezellig kunnen zitten en ontspannen aan het einde van de dag .

Je Hyggekrog hoeft niet perse bij een raam te zijn, het kan ook een bepaald deel van een kamer zijn waar je wat kussens neerlegt en iets wat lekker is om op te zitten. Met wat gedimd licht en een deken heb je je eigen Hyggekrog waar je kunt genieten van een lekker kopje thee.


2. Een open haard.

Waarom verbranden de Denen zo graag hout? Het antwoord weet je waarschijnlijk wel.

Denen hebben houtkachels en haarden omdat het een goedkope manier van verbranden is maar dat is een tweede reden, want nummer een is Hygge. Een open haard is het kloppende hart van het Hygge hoofdkwartier volgens Meik Wiking. Het is een plek waar we gaan zitten om uit te rusten, terwijl we een knus en warm gevoel ervaren en het is ook en plek waar we gaan zitten met dierbaren.3. Kaarsen

Geen kaarsen geen Hygge :)
4.Spullen van hout

Houten spullen hebben gewoon iets: het zachte gevoel van een glad houten bureau, een houten krakende vloer waar je overheen loopt, de geur van verbrand houd in een open haard. Houten kinderspeelgoed is ook weer populair. Het houten aapje van Kay Bojesen is een mooi voorbeeld. Door hout voelen we ons dichterbij de natuur, het is eenvoudig en natuurlijk net als Hygge.
5. Vintage

Denen zijn dol op vintage in hun interieur. Een oude lamp, tafel of stoel word als zeer sfeervol dus Hyggelig beschouwd. Het feit dat oude spullen een geschiedenis hebben draagt daar aan bij. Ze hebben een verhaal en daardoor dus nostalgie. Spullen zijn meer als het fysieke object: ze hebben daardoor meerwaarde en een verhaal.


Ben je nou benieuwd naar nog meer Hyggelige onderwerpen? Dit boek staat vol met Hygge tips over recepten, verlichting, kleding, zomer en winter hygge en nog veel meer. Ik vind het een enorm feel good boek die naast een mooie levens filosofie mijn visie met betrekking op interieur ondersteund.Fotocredits:

1. heirloomartco.comheirloomartco.com

2. woman-delice.com

3. pattybecker.sashacook.com

4.ift.tt

5.unsplash.com

60 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven