• Lianne Miedema

Ontdek de krachtige werking van kleuren in je leven en interieur

Bijgewerkt: 26 jun 2020

Kleuren worden al eeuwenlang gebruikt om ziekte te genezen. In de oudheid was men al overtuigd van de genezende kracht van kleuren. De laatste jaren worden mensen zich wel meer bewust dat kleur meer is als een decoratie middel. Mensen reageren vaak intuïtief op kleuren, en daardoor is het gedrag van mensen te beïnvloeden door zorgvuldig gebruik van specifieke kleuren. Doordat kleuren effect hebben op je psychische, fysieke, emotionele en spirituele mens is de leer van een kleuren een zeer waardevolle tool die je kan helpen met het versterken van je thuis gevoel.
Bepaalde kleuren maken je vrolijker, andere kleuren kalmeren juist weer. Het gebruik van donkere en sombere tinten dragen er niet aan bij dat mensen zich vrolijk en opgewekt gaan voelen. Zwart is niet voor niets de kleur van de rouw, omdat het een ingetogen en sobere sfeer oproept wat voor veel mensen passend is bij een uitvaart.


Kleuren zijn een vorm van energie, en energie oefent direct invloed uit op je gesteldheid. De manier waarop is niet heel eenvoudig, dit kan per persoon verschillen. Zo zijn mensen vaak door hun omgeving en culturele achtergrond geconditioneerd om op een bepaalde manier op kleur te reageren. Hierbij weer even het voorbeeld van zwart, de kleur van de rouw in de westerse cultuur terwijl ze in andere delen van de wereld wit wordt toegekend aan dezelfde functie. Het blijkt dus dat je afkomt mede bepalend is voor de manier waarop je kleuren ervaart.


Ook is het mogelijk dat je in je verleden met bepaalde kleurencombinaties bent geconfronteerd in situaties waar je geen prettige herinneringen aan hebt. Hierdoor kun je toch weerstand voelen tegen een met smaak uitgekozen kleuren combinatie.


Kleuren hebben dus een rechtstreekse invloed op je houding, hoe je in het leven staat en het gemak waarmee je gestelde doelen behaald. Je wordt instaat gesteld om je te ontwikkelen op een manier die bij je past, waardoor je welzijn verbetert. En wanneer je lekker in je vel zit, voel je je fit en gezond. Kleuren hebben dus echt invloed op je gezondheid!Eigenlijk zoeken we naar het ideale balans tussen energie zoals deze door kleuren worden uitgestraald en je persoonlijke energie niveau. Doordat jouw eigen energieniveau wordt beïnvloed door je leeftijd, je ervaringen in je leven en hierdoor dus voortdurend verandert wijzigt ook je persoonlijke energie niveau.


Dit is ook 1 van de redenen waarom we in de loop der jaren op kleuren uitgekeken raken en je je aangetrokken voelt tot andere kleuren. Door je te omringen met een kleurenplan welke het beste bij jou past, zul je je prettig en thuis gaan voelen. Hieronder nog even een klein overzichtje welke kleuren wat voor werking hebben op jouw als mens.


  • Rood: Doel georiënteerd, vastberaden

  • Oranje: Vrolijk, energiek

  • Geel: Extravert maar op gecontroleerde wijze, overtuigend

  • Blauw: Analytisch, behoudend (voorzichtig)

  • Groen: Zorgzaam, helpend

  • Paars: Troostend / houd van waardigheid

  • Wit: Vreedzaam, goed in organiseren

  • Zwart: Conservatief en creatief

  • Bruin: Praktisch, taken voor elkaar krijgen46 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven