top of page
  • Foto van schrijverLianne Miedema

De 5 meest gemaakte interieur fouten.

Bijgewerkt op: 3 jun. 2020

Een huis inrichten kan, als je er geen kijk op hebt, een behoorlijke klus zijn. Zo hoor en zie ik om me heen veel klanten worstelen met de juiste keuze voor kleuren, meubels en materiaal.

In een interieur draait alles om het juiste balans. Dit balans bereik je door zorgvuldig om te gaan met kleur, licht, materiaal, meubilair. Alles valt of staat met het juiste balans.

In dit inspiratie artikel zet ik de meest gemaakte interieur fouten voor je op een rij.
Slechte verlichting.

Een woonkamer zonder sfeerverlichting of een slaapkamer met alleen maar een plafondlamp? Daar gaat het vaak mis. Bij het uitzoeken van verlichting is het belangrijk om te starten met en gedegen plan. Werk van basis verlichting naar sfeerverlichting.

De meest gemaakte fouten omtrent licht zijn toch vaak.

  1. De onjuiste verlichting: Te vel en wit licht waardoor je woonkamer juist heel erg ongezellig lijkt.

  2. Teveel licht: Smaken verschillen omtrent de hoeveelheid licht, maar het moet wel gezellig blijven! Gelukkig kun je vrij gemakkelijk sfeer verlichting minderen of kiezen voor lichtbronnen met een dimmer.

  3. Te weinig verlichting: Hierdoor kun je wellicht 's avonds geen boek meer lezen of zie je niet goed wat je op je bord hebt liggen. Variatie in basis en sfeerverlichting is the key.Te weinig contrast in materialen.

Wat ik veel zie gebeuren is dat mensen niet voor contrast in kleur durven te kiezen. Hier begint het vaak weer bij de basis keuzes zoals je vloer, wanden, raamdecoratie.

Een ingetogen basis is niet verkeerd maar zodra je dit palet doorvoert in één kleur en materiaalkeuzes voor meubilair en verlichting kan het een steriel geheel worden.Is meer kleur gewoon weg niet je ding? Dat kan! Kies dan juist binnen een bepaalde kleurgroep voor meer verschillende tinten en verschillende texturen en materialen. Zoals op deze foto. Hierdoor komt een ruimte meer tot leven en krijg je meer diepte en gelaagdheid in je interieur. Textuur kun je gemakkelijk toevoegen door kussens, kleine meubels, raamdecoratie, manden en vloerkleden.Te kleine of te grote meubels.

Denk je tijdens de verhuizing dat je bank nog mee kan voor een tweede ronde? Staat hij in je nieuwe woonkamer blijkt hij veel te klein of te groot. Voel je je aangesproken? Niet erg, dit gebeurd super vaak! Je koopt meubilair afgestemd op de maatvoering van een ruimte. Vooral bij nieuwbouwhuizen waar mensen heel wat m2 woonoppervlak erbij krijgen is dit vaak een probleem. De ruimte lijkt door klein meubilair nog groter, en je meubels verdwijnen er letterlijk in. Ga voor grotere gebaren, meet een nieuw meubelstuk ten alle tijden thuis in. En vind je dit nou echt heel moeilijk om te zien, kun je altijd met een rol schilderstape de maat van je nieuwe bank op de vloer plakken.

Zo krijg je echt goed inzicht in de maatvoering en looplijnen en hierdoor automatisch het effect op de ruimte.


Verkeerde kleuren:

Kleuren kiezen is een ingewikkeld proces. Het uitzoeken en selecteren van kleuren voor een ruimte komt nogal nauw en word door meerdere factoren beïnvloed. Daglicht, inrichting en daarnaast natuurlijk persoonlijke smaak. Vaak zie je door de bomen het bos niet meer door de grote hoeveelheid kleuren die je kunt kiezen. Daarnaast hebben verfstalen vaak de afmeting van een postzegel waardoor je het niet goed kan beoordelen, zodat dat je wellicht net de verkeerde tint. Kleur komt nou veel meer tot zijn recht op groter formaat. Eindresultaat is dat je de ruimte dan juist kil, of te warm en daardoor niet af maakt. Wil je weten waar je nou echt rekening mee moet houden met het kiezen van kleuren? Lees dan even dit inspiratie artikel wat ik erover heb geschreven:

https://www.liannemiedema.nl/post/tips-tricks-voor-het-uitkiezen-van-kleurenSlechte styling:

Een ruimte valt of staat met goede styling. 'The details are not the details, they make the design' zullen we maar zeggen. Wat ik veel zie gebeuren is dat dingen vaak in tweefout worden neergezet. Dit is zo'n ouderwets regeltje waar je je zeker niet meer aan hoeft te houden. Ook kun je naar mijn mening beter gaan voor een paar echt mooie items, die opvallen. Zo houd je de ruimte visueel rustig en kun je echt een statement maken met een mooi interieur item.

Fotocredits:

1.nikoleramsay.com

2.gettimmyhome.nl

3.archdaily.com

4.alladecor.com

147 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven