top of page
  • Foto van schrijverLianne Miedema

6 tips: Maak van je huis een rustplek in onrustige tijden.

Bijgewerkt op: 29 mei 2020

De periode waar we ons nu in bevinden is natuurlijk enorm uitzonderlijk. Dit artikel schrijf ik niet om diep in te gaan op het corona virus zelf. Mijn intentie met dit artikel is om je te inspireren een aantal grenzen aan te gaan brengen in je leefomgeving en van je thuis een rustplek te maken.


We worden massaal gedwongen om naar binnen te keren. Ik kan me voorstellen dat dit bepaalde uitdagingen met zich mee brengt. Het is misschien lastig om een moment van rust voor jezelf te vinden, en wellicht heb je nergens in huis een plek waar je je even kunt terugtrekken. Ook worden we overspoeld door de (social) media waarin het ook belangrijk is om hierin je eigen grenzen te gaan verkennen. Hoe vaak per dag laat jij het nieuws binnen? Naast onze lichamelijke gezondheid is het juist in periodes als deze zo belangrijk om jezelf mentaal fit en kalm te houden.


Ons huis kan hierin juist een plek zijn waar we ons kunnen afzonderen voor alles wat er rondom ons afspeelt. Ons huis geeft ons NU de mogelijkheid, meer als ooit te voren, om ons terug te trekken en de zaken om je heen op je in te laten werken. Middels de volgende tips hoop ik je wat handvatten te geven waardoor je juist NU thuis kunt opladen met meer energie.


#1:Check in in je huis & jezelf: zuiver je ruimte en de energie.

Je omgeving is misschien wel de meest gemakkelijke manier om aan af te lezen hoe het nu werkelijk met je gaat. Kijk eens om je heen. Hoe zit je erbij? Omring je jezelf met rommel en viezigheid? Of is je huis geordend en schoon? Ik kan vaak aan de staat van mijn huis aflezen hoe het werkelijk met mij gaat. Wanneer ik onrustig ben in mijn hoofd zie ik dit direct vertaald terug in mijn leefomgeving. Als je meer rust in je leven wilt ervaren is het belangrijk om te starten met het opschonen van de plek waar je de meeste tijd doorbrengt. In dit geval is dit ons thuis.

Start met een lente schoonmaak, en fris je omgeving op. Schoonmaken is een gemakkelijke manier om de energie in de ruimte een flinke boost te geven. Hierdoor creëer je gemakkelijker een ongehinderde flow van energie. Welke ervoor zorgt dat je je gemakkelijker kunt ontspannen en je prettiger voelt.

Energie hoopt zich net als stof op in je kamer. Doordat mensen energie uitstralen, blijft de energie een tijdje hangen in je ruimte. Edelstenen en salie zijn handige tools om snel de energie in je ruimte op te frissen en te verhogen. Rozenkwarts is een fijne edelsteen voor in huis omdat deze de frequentie van liefde uitstraalt. Amethist is ook een persoonlijke favoriet want Amethist straalt violet licht uit en violet licht heeft een transformerende werking. Dit betekent dat het lagere frequenties van angst, verdriet en boosheid transformeert naar hogere frequenties. Iets wat we allemaal in deze periode zeker kunnen gebruiken. *Ik zal later nog eens een uitgebreid artikel schrijven over ruimten en energie.


#2: Verander van structuur en ken ruimten nieuwe functies toe.

Nu we massaal met het gezin thuis leven en werken ontkomen we er niet aan dat ons huis zich anders laat gebruiken dan normaal. Wellicht heb je altijd al een home-office gehad, of werk je nu tegenwoordig samen met de kinderen beneden aan de keukentafel.


Doordat er zoveel functies samenvallen kan dit wrijving en ruimte gebrek met zich mee brengen. Maar dat is geen ramp, deze speciale omstandigheden vragen om een speciale aanpak. Kijk eens op welke creatieve manier je deze activiteiten kunt onderbrengen op een plek die wellicht nu niet gebruikelijk is. Misschien leent je walk in closet zich voor je dagelijkse meditatie, waar je je even alleen zonder afleiding van anderen kan terug trekken. Of misschien leent je slaapkamer zich wel voor het ultieme plekje om je even terug te trekken uit de drukte van het gezin, of kun je hier tijdelijk een home office creëren!?


Voel voor jezelf in welke ruimte je het liefste zou willen verblijven met die specifieke activiteit die je normaliter buiten de deur voltooit. Wat heb je hiervoor nodig? De uitnodiging ligt hier om binnen de bestaande kaders te gaan zoeken naar nieuwe mogelijkheden. Denk 'out of the box', kijk naar de mogelijkheden om jezelf in deze situatie ook even letterlijk wat meer ruimte te geven.


#3. Laat de natuur toe in huis.

Bloemen en planten hebben de energie van de natuur in zich, en laat dit nou net de plek zijn waar we zo weinig mogelijk tijd kunnen door brengen. Als buitenmens merk ik hoe fijn ik het vind om in deze periode wel lekker veel groen in mijn huis te hebben.


Een plant is energie, een boek is energie en een tafel is energie. De energiefrequentie van natuurlijke producten is enorm hoog. De toevoeging van groen doet een ruimte daarom enorm goed. Heel veel huishoudens hebben wel planten in huis, kijk eens voor jezelf of je misschien wat meer planten op 1 plek kunt clusteren. Hierbij is het vooral belangrijk om te kijken naar de ruimten waar je op dit moment de meeste tijd door brengt. Door ze toe te voegen in je home office, of de woonkamer kun je gemakkelijk de sfeer en energie van

die ruimte beïnvloeden.#4. Prikkel je zintuigen met geuren.

Eigenlijk zijn we nu gewoon bezig om onze zintuigen meer te gaan prikkelen binnenshuis. Schoonmaken, en planten toevoegen zijn beide dingen die visuele rust met zich mee brengen. Geuren hebben ook effect op hoe jij je voelt. Hun impact is groter dan dat je je nu misschien kunt voorstellen.


Je kunt geuren dan ook op verschillende manieren voor je laten werken. Kijk eens of je met de middelen die je in huis hebt extra rust in huis kunt brengen. Denk aan wierook, salie, etherische olie of een geurkaars. Zelf vind ik het heel prettig om etherische oliën in een diffuser te gebruiken in de woonkamer en in mijn werkkamer. De geur van pepermunt of lavendel is dan ook mijn favoriet want deze heeft een rustgevende werking. Denk eens terug aan een dagje Spa of Sauna: geuren hebben ook in dat soort situaties een positieve werking op jouw innerlijke rust. Zelf ben ik ook erg gek op geuren met citroen of sinaasappel. Dit zijn geuren die veel positiviteit met zich mee brengen en geven daardoor ook je woon-of werkkamer een boost. Houd het wel subtiel. Zolang een geur op de achtergrond aanwezig blijft, werkt het door op je gevoelsniveau. Zodra een geur te aanwezig is in een ruimte kan dit gaan storen en dat is natuurlijk niet het effect wat je ermee wilt bereiken.#5. Maak lichtpuntjes in moeilijke tijden.

Waarschijnlijk branden de meeste mensen 's avonds wel een kaars in huis om een gezellige sfeer te creëren.

Door kaarsen toe te voegen in een ruimte voeg je de frequentie van licht toe.


Dit is een hele hoge frequentie welke lagere frequenties buiten houdt. Voor mij werkt het heel goed om ook nu overdag in deze 'donkere tijden' waar we ons in bevinden een kaars te branden. En soms juist ook bewust een kaars te branden, voor iets of iemand. Zo kun je nu bijvoorbeeld een kaars aansteken voor al het zorgend personeel of voor je eenzame buurvrouw.

Steek een kaars aan voor een persoon die wel wat extra kracht en troost kan gebruiken. Zo zet je een situatie of een persoon letterlijk in het licht.#6. Doorbreek de stilte met muziek.

Uit onderzoek is gebleken dat luisteren naar muziek een positief effect heeft op je humeur, en productiviteit. Dit zijn 2 dingen die juist nu wel een boost kunnen gebruiken. Muziek is dus een gemakkelijke tool die je kunt inzetten om jezelf en je huis in een positieve vibe te brengen.


Door elke dag een muziekje op de achtergrond af te spelen is je huis minder stil, voel je je minder alleen, en word je daarnaast dus ook productiever. Muziek brengt je gemakkelijk in een positieve blije stemming. Deze tip is eigenlijk zo gemakkelijk dat ik in eerste instantie dacht: dit hoef ik niet te delen. Maar wellicht kun je hier toch een reminder voor gebruiken. Ik deel hieronder nog even mijn favoriete playlist met je. Ik hoop dat je er net zo ontspannen van wordt als ik!


Mijn favoriete playlist op Spotify! Veel luisterplezier.711 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page