top of page
  • Foto van schrijverLianne Miedema

6 tips voor gegarandeerd sfeer in je nieuwbouw huis.

Bijgewerkt op: 30 jun. 2020

Eerlijk is eerlijk. In een nieuwbouw huis moet je gewoon meer je best doen om karakteristieke sfeer neer te zetten als in een karakteristiek grachtenpand. Waar we vroeger veel ambacht en sfeer terug vonden in onze huizen denk aan: prachtige ensuite deuren, kozijn werk, balkenplafond en schouwen. De meeste nieuw bouwhuizen worden opgeleverd als een kale strakke doos. Als je niet uitkijkt ontstaat er een een strakke, klinische, grote ruimte. Niet echt het resultaat wat je voor ogen hebt voor je nieuwe huis toch? Mensen kiezen tegenwoordig eerder voor gemak als sfeer denk aan kunststof kozijnen, pvc vloeren en synthetische materialen. Het is nou eenmaal een feit dat je in een nieuw bouw huis meer moeite moet doen om echt een fijne sfeer neer te zetten. Of dit nu heel moeilijk is? Nee! Een goede basis is het halve werk. En laat die basis nou net zo belangrijk zijn voor een goed interieur. In dit inspiratie artikel deel ik 5 tips die gegarandeerd zijn voor succes!
1. Kies voor natuurlijke materialen en stoffen. Er zijn ontelbaar veel mogelijkheden als het aankomt op de aankleding en stoffering van je woning. Met stoffering bedoel ik de materialisatie voor vloeren, wanden, plafonds, raamdecoratie etc. Natuurlijke materialen zijn van zichzelf al zeer sfeerverhogend door hun karakteristieke uitstraling. Daarnaast zijn natuurlijke materialen tijdloos. De schoonheid van de natuur verveeld nooit. Zie in de afbeelding hierboven wat de toevoeging van een subtiele eiken houten vloer in deze ruimte voor sfeer met zich mee brengt. Zo zijn er natuurlijk een tal van mogelijkheden als het gaat om het kiezen van een mooie vloer met een natuurlijke uitstraling: denk aan (natuur)steen, marmoleum, natuurlijke epoxy vloer of een gietvloer.


Naast hun warme en karakteristieke uitstraling zijn natuurlijke materialen vaak ook beter voor het milieu dus ecologisch en duurzaam. Ze kunnen langer worden gebruikt, dit komt omdat de kwaliteit vaak hoger is, maar ook omdat ze slijtvast zijn en zich gemakkelijk laten combineren met andere materialen. Natuurlijke materialen doen daarnaast ook veel met de akoestiek van een ruimte. Iets wat ik tevens veel verneem als lastig punt bij nieuwbouw.

2.Kies voor karakteristieke deuren

Zoals je misschien in bovenstaande foto's ook is opgevallen zie je dat hier in beide gevallen gebruik word gemaakt van een wat meer uitgesproken deur als de standaard afwerking in je woning. Deuren voegen met gemak super veel extra karakter toe. Zo kun je wellicht vroegtijdig in het bouwproces je voorkeuren hierin uitspreken zodat je gelijk een deur hebt die naar het zin is.


Zo is het toevoegen van een scheiding tussen de woonkamer en keuken met mooie ensuite deuren een manier om veel karakter en sfeer toe te voegen. Mocht je hier geen ruimte voor hebben, kun je natuurlijk ook de standaard deuren in ieder geval in je woonkamer laten vervangen door een mooi houten of stalen exemplaar.


Een fijne budget tip is om je basis deuren een upgrade te geven met luxer deurbeslag. Zo geeft een basis witte deur met een zwarte handgreep een mooi grafische uitstraling. Of kies je juist een messing accent wanneer dit passend is in jouw woning.3. Hoge Plinten.

Een hoge plint benadrukt bepaalde elementen van een kamer zoals de hoogte en de lengte. Het geeft een ruimte met gemak een stijlvol uiterlijk en daarnaast leg je ook meer accent op de vloer. De hoogte van de muurplint is hierbij bepalend voor de sfeer. Hoe hoger de plint hoe prominenter hij aanwezig is. Bij het bepalen van de hoogte dien je rekening te houden met de hoogte van het plafond. Daarnaast is de hoogte breedte verhouding van de ruimte van invloed. Over het algemeen adviseer ik in nieuwbouw woningen vaak plinten van 7 cm hoog. Dit geeft een visueel mooi beeld omdat plafond min.260 cm hoog zijn en in sommige projecten nog hoger. Dan wil ik ook nog wel eens uitwijken naar een hogere variant.


Mocht je er nou zelf niet uit komen wil ik je adviseren om een proefstukje plint aan te vragen, de meeste leveranciers hebben deze wel beschikbaar. Hierdoor kun je de hoogte goed bekijken in je eigen woning.

4. Houten kozijnwerk

De sleutel naar een warm interieur zijn houten kozijnen. Houten kozijnen staan bekend om hun warme uitstraling en daarnaast zijn ze mitst je ze in hardhout uitkiest bijzonder duurzaam. Hardhouten kozijnen hebben een levensduur tussen de 40 en 75 jaar.

Zoals al eerder benoemd in dit artikel, zorgen de natuurlijke eigenschappen van dit materiaal voor een enorme toevoeging van warmte en sfeer in een ruimte. Helemaal in combinatie met glad gestucte wanden en een epoxy of gietvloer zorgt dit echt voor een uitgebalanceerd en warm resultaat.


Tegenwoordig kiezen veel consumenten voor kunststof kozijnen omdat deze gemakkelijker zijn in het onderhoud. Terwijl er juist bij kunststof kozijnen als het gaat om praktische haalbaarheid een interessant punt om de hoek komt kijken als je naar raam-deocratie kijkt.

Vaak zijn dit soort ramen draai kiep en dat houd in dat je een raamdecoratie op het kiepende deel moet monteren. Omdat er veelal geen ruimte overblijft in de dagmaat van het kozijn om raamdecoratie te monteren en het raam tevens naar binnen te kunnen kiepen. Wat in houd dat je in net nieuwe kunststof kozijnen gaatjes moet boren om zonwering te monteren in bijvoorbeeld een slaapkamer. Enorm jammer, want fabrikanten geven geen garantie op ramen waar in word geboord.
5. Wandafwerking.

Stucwerk staat toch wel op nummer 1 als het gaat om meest gekozen wandafwerking. Enigszins begrijpelijk want er is niks mis met een paar fris gestuukte muren. Dit misstaat zeker niet, maar het kan wanneer je de ruimte verder niet goed aankleed met mooie, rijke materialen vrij steriel en kil overkomen. Ik adviseer mijn klanten dan wel vaak om iets met accent kleur te doen in meubilair of accessoires. Soms kiezen we er ook juist voor om alle muren in een mooie subtiele tint te schilderen voor een warm en ruimtelijk resultaat. Wel een kleine kanttekening hierbij: kleuren kiezen is een vak apart.

Voor tips voor het uitkiezen van kleuren wil ik je verwijzen naar het inspiratie artikel wat ik hier eerder al eens speciaal voor schreef:

https://www.liannemiedema.nl/post/tips-tricks-voor-het-uitkiezen-van-kleurenTevens kan het erg fraai zijn om (meerdere) wanden af te werken met behang. Het mooie aan behang is dat je heel gemakkelijk veel sfeer en textuur toevoegt in een ruimte. Je kunt kiezen voor een neutraal behang in een natuurlijk materiaal zoals bijvoorbeeld: katoen, linnen, zijde, jutte. Er zijn diverse merken op de markt die hier prachtige collecties in verkopen. Ook kun je kiezen voor een wand met een statement print. Hiermee geef je de ruimte natuurlijk in 1 keer veel karakter mee. Let er bij het kiezen van zo'n print wel op dat het een patroon / kleur is wat bij je past zodat je er niet te snel op uitgekeken raakt.


6. Raamdecoratie.

Een ruimte maak je echt af met mooie op maat gemaakte raamdecoratie. Iets wat toch vaak een onder geschoven kindje is in vele huizen is wat mij betreft de aankleding van je ramen.

Dit is tevens weer zo'n gemakkelijke manier om sfeer toe te voegen in de ruimte.Denk aan mooie in-between gordijnen, vouwgordijnen, duettes of horizontale jaloezieën.

Gezien mooie raamdecoratie wel aandacht verdient in je budget is het naar mijn mening van belang om deze dan ook uit te kiezen in een basis tint waar je gemakkelijk 10 jaar meer voorruit kan. Tinten die het over al gemeen goed doen voor raamdecoratie zijn: witten, beige, grijzen, groenen, blauwen en roze. De keuze hiervoor hangt af van je persoonlijke smaak. Laat je hierin niet leiden door trends. Het mooiste is dat je mocht je eens willen veranderen van kleuren in je interieur je raamdecoratie niet geheel hoeft te vervangen.Meer interieur inspiratie? Lees ook:

1.De 5 meest gemaakte interieur fouten.

2.De krachtige werking van kleur in je leven en interieur

3.Mijn top 5 design items.

4.Maak van je thuis een rustplek in onrustige tijden.


Fotocredits:

1.Oxygen House by Susanna Cots

2.Oxygen House by Susanna Cots

3.Helsingo.com

4.Hetatelier.eu

5.Combinatie beelden

6.Deens.nl

7.Lippewonen.nl

8.Bymolle


Vond je dit een leuk artikel deel het op social media!

452 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven